LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au distrus o catedrală din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cât costă răscumpărarea unui civil ucrainean căzut în mâna rușilor?

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii au distrus o catedrală din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cât costă răscumpărarea unui civil ucrainean căzut în mâna rușilor?

Primarul ucrainean din Melitopol a spus că nu este clar după ce criterii invadatorii îi eliberează pe prizonieri.

Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.21 Primarul din Melitopol a spus câți orășeni sunt în captivitate și a numit prețurile răscumpărării. Nu este clar după ce criterii invadatorii eliberează prizonierii. Ivan Fedorov, primarul orașului ocupat Melitopol, a făcut o astfel de declarație într-un interviu acordat canalului FREEDOM TV. El a subliniat că nu este clar după ce criterii invadatorii îi eliberează pe prizonieri. "Se întâmplă ca o familie să fie luată în captivitate, soția să fie eliberată, iar soțul să fie lăsat în urmă. Adică algoritmul acțiunilor este neclar. Există și exemple de schimb de civili. Există exemple în care locuitorii își răscumpără rudele din captivitate", a adăugat el. Fedorov a spus că nu există prețuri specifice, pentru cineva oamenii plătesc 10 de mii de dolari, pentru cineva 50 de mii de dolari. "Dar există exemple când locuitorii din Melitopol au fost reținuți, trimiși în închisoare și condamnați. De exemplu, cinci locuitori din Melitopol sunt în prezent judecați la Rostov. Aceștia sunt acuzați de terorism, dacă nu mă înșel", a menționat primarul orașului.

UPDATE 06.04 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe cel puțin trei sectoare ale frontului pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au efectuat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Berdyansk (zona Zaporijia-Donețk) și Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins 14 atacuri ucrainene la sud de Kreminna, regiunea Lugansk și în zona Bakhmut. Statul Major ucrainean nu a publicat un raport de situație despre operațiunile sale de contraofensivă pe 22 iulie.

UPDATE 05.52 Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că operațiunile de contraofensivă ucraineană ar putea crește în curând ritmul și că întârzierea operațiunilor de contraofensivă se datorează parțial materialului limitat. Zelensky a declarat la Forumul de Securitate din Aspen din 21 iulie că forțele ucrainene intenționau să lanseze operațiuni contraofensive în primăvară, dar că lipsa munițiilor și a echipamentelor militare, cum ar fi echipamentele de deminare și formarea continuă a Ucrainei în străinătate, a necesitat o amânare. Zelensky a remarcat că întârzierea operațiunilor de contraofensivă ucraineană a permis forțelor ruse să stabilească câmpuri de mine și mai multe linii defensive. ISW a evaluat în ianuarie 2023 că furnizarea de arme și materiale occidentale Ucrainei a fost esențială pentru capacitatea anterioară a Ucrainei de a desfășura operațiuni de contraofensivă cu succes și că întârzierile dintre angajamentele occidentale de a trimite sisteme occidentale de vârf în Ucraina și sosirea acelor sisteme ar putea împiedica capacitatea Ucrainei de a iniția și susține operațiuni la scară largă. Zelensky a declarat că operațiunile de contraofensivă pot crește în curând din cauza operațiunilor de deminare în desfășurare. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, pe 21 iulie, la Forumul de Securitate din Aspen, că este prea devreme pentru a trage concluzii despre operațiunile de contraofensivă ucraineană și că Ucraina probabil „va face o diferență profundă” pe câmpul de luptă, pe măsură ce Kievul angajează toate forțele pe care Ucraina le-a pregătit pentru contraofensivă.

UPDATE 05.36 Oficialii ucraineni au declarat la 22 iulie că în campania de interdicție a Ucrainei împotriva țintelor militare rusești din spate frontului se obține o degradare cu succes a logisticii ruse și a capacităților de contrabaterie, contribuind probabil la un gradient de uzură asimetric în favoarea Ucrainei. Șeful ucrainean al Direcției principale a trupelor de rachete și artilerie și sisteme fără pilot a Statului Major General, colonelul Serhiy Baranov, a declarat pe 22 iulie că unitățile ucrainene de rachete și artilerie sunt responsabile pentru aproximativ 90 la sută din pierderile rusești. Baranov a declarat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au creat un „pumn de foc” cu rază lungă de acțiune datorită rachetelor și sistemelor de artilerie occidentale de înaltă precizie și că loviturile ucrainene sunt atât de puternice și precise încât forțele ruse nu mai pot efectua focuri eficiente de contrabaterie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, căpitanul de prim rang, Nataliya Humenyuk, a declarat pe 22 iulie că atacurile ucrainene asupra concentrărilor de muniție rusă în zonele din spatele adânci cauzează probleme logistice pentru armata rusă. Humenyuk a remarcat că această tendință se reflectă în scăderea bombardamentelor rusești în regiunea Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse se confruntă cu „foamete de obuze” în zonă. Comandantul grupului de forțe Ucrainean Tavriisk, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a comparat contraofensiva Ucrainei cu boxul din 13 iulie și a declarat că Ucraina intenționează să „țină adversarul la distanță”, pentru a evita lupta strânsă, deoarece Ucraina poate învinge efectiv forțele ruse de la distanță lungă, făcând referire probabil la campania de interacțiune a Ucrainei și a Ucrainei din sud. Declarațiile lui Baranov, Humenyuk și Tarnavskyi sugerează că armata ucraineană duce cu succes această campanie de interdicție. Această campanie este un aspect central al planului Ucrainei de a crea un gradient de uzură asimetric, care să conserve forța de luptă ucraineană cu prețul unei rate mai lente de câștiguri teritoriale, în timp ce uzează treptat forța de luptă și echipamentul rusesc.

UPDATE 05.20 Forțele ucrainene au lovit un depozit rusesc de petrol și un depozit de muniție în Crimeea, ca parte a acestei campanii de presiune ucrainene. Forțele armate ucrainene au raportat pe 22 iulie că forțele ucrainene au distrus un depozit de petrol și un depozit de muniții în apropiere de Oktyabrske, raionul Krasnohvardiiske, Crimeea. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit și un aerodrom de lângă Oktyabrske, unde forțele ruse au stocat echipamente timp de o lună. Șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a confirmat că forțele ucrainene au lovit un depozit de muniții, făcându-l să explodeze și determinând oficialii de ocupație să evacueze rezidenții pe o rază de cinci kilometri de depozit. Aksyonov a mai declarat că autoritățile ruse au suspendat traficul feroviar pe podul din strâmtoarea Kerci pentru a minimiza riscul. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene au lansat două rachete de croazieră Storm Shadow, în timp ce alți bloggeri au susținut că forțele ucrainene au folosit un număr nespecificat de drone pentru atac. ISW nu poate confirma ce fel de arme au folosit forțele ucrainene în această lovitură. Un proeminent blogger rus a legat bombardamentul de astăzi de loviturile anterioare ale Ucrainei asupra depozitelor militare rusești din Crimeea și a podurilor Strâmtorii Chonhar și Kerci. Un blogger a susținut că loviturile ucrainene au ca scop perturbarea logisticii ruse și să creeze „foamete” în forțele ruse care luptă în sudul Ucrainei.

UPDATE 05.03 Bombardamentele rusești împotriva infrastructurii maritime și agricole ucrainene din sudul Ucrainei ar putea să se diminueze sau să intre într-o pauză temporară. Intensitatea loviturilor rusești cu drone și rachete împotriva infrastructurii maritime și agricole ucrainene din sudul Ucrainei a scăzut constant începând cu 19 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat doar cinci drone Shahed din direcția sud-est - toate apărarea aeriană ucraineană ar fi interceptat - pe 22 iulie. împotriva Ucrainei la 21 iulie. Forțele ruse au lansat șapte rachete de croazieră Onyx, patru rachete antinavă Kh-22, trei rachete de croazieră Kalibr bazate pe mare, cinci rachete balistice Iskander și 19 drone Shahed de fabricație iraniană pe 20 iulie. Forțele ruse au tras și mai multe muniții în Ucraina pe 18 și, respectiv, 19 iulie.

UPDATE 04.40 Mai multe detalii despre arestarea fostului ofițer rus și naționalist înflăcărat Igor Girkin pentru extremism continuă să sugereze un echilibru de putere schimbător între facțiunile de la Kremlin și un facționism notabil în cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), în care activase Girkin. ISW a evaluat în mod constant că Girkin a avut susținerea unui silovik necunoscut, posibil în cadrul FSB, deoarece Girkin a fost un fost ofițer FSB și a folosit constant pașapoarte sub nume fictive pe care le-a primit de la FSB. Surse ruse, inclusiv Angry Patriots Club, au distribuit un document al avocatului lui Girkin, Alexander Molokhov, pe 22 iulie, care pretindea să arate că anchetatorii FSB au inițiat dosarul penal împotriva lui Girkin pe 18 iulie și că Departamentul din Moscova al Serviciului FSB pentru Protecția Ordinii Constituționale și Combaterea Terorismului a furnizat materialele pentru cazul SZKSBT. Girkin a sugerat anterior că șeful Departamentului pentru Protecția Ordinii Constituționale al SZKSBT (UZKS), generalul locotenent Aleksey Jalo, a cenzurat discursul lui Girkin din 9 iulie la o librărie din Sankt Petersburg. Jalo și Girkin au avut o ceartă de lungă durată după ce Girkin l-a criticat public pe Jalo pentru arestarea unor figuri ultranaționaliste în 2018 și pentru că nu a reușit să combată măsurile de recrutare ale Regimentului Azov ucrainean. Implicarea SZKSBT în cazul lui Girkin poate indica această luptă personală, deși poate sugera și un grad de facționism în cadrul FSB-ului însuși. Presupusul document mai precizează că Centrul pentru Criminalistică (TsST) al FSB a evaluat în mod oficial pe 17 iulie că postările lui Girkin din 25 mai 2022 Telegram, probabil făcând referire la comentarii pe care le-a făcut criticând lipsa plăților către personalul rus, constituiau o crimă. Este posibil ca TsST și SZKSBT să fi aprobat inițierea dosarului penal al lui Girkin, deoarece conducerea FSB a decis să nu-l mai protejeze pe Girkin, deoarece acesta devenea din ce în ce mai adversar față de Kremlin. De asemenea, este posibil ca cele două entități ale FSB să fi acționat din dorința de lungă durată de a-l aresta pe Girkin după o potențială schimbare a raportului de putere din Kremlin în detrimentul FSB. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, ar fi asigurat garanții de securitate pentru finanțatorul grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, în cadrul negocierilor pentru a pune capăt rebeliunii lui Wagner din 24 iunie și ar fi putut pierde ceea ce părea a fi sprijinul din ce în ce mai mare al Kremlinului pentru FSB. Însuși Girkin a susținut recent că rebeliunea lui Prigojin a schimbat echilibrul de putere în cadrul Kremlinului pentru a favoriza facțiunile ostile FSB și altor organe de securitate ruse. Inițierea recentă de către autoritățile ruse de dosare penale împotriva altor administratori proeminenți Telegram și a personalităților ultranaționaliste cu legături cu FSB și serviciile de securitate ruse sugerează că oficiali ruși selecționați ar putea încerca să submineze reputația acestor structuri de securitate în urma unei potențiale schimbări în influența facțiunilor Kremlinului.

UPDATE 04.23 Arestarea lui Girkin nu a generat indignare larg răspândită în comunitatea ultranaționalistă rusă, așa cum au făcut-o unele cazuri anterioare, sugerând o fragmentare tot mai mare în spațiul informațional. În special, bloggerii ruși nu și-au exprimat furia față de arestarea lui Girkin, așa cum au făcut-o în situații anterioare, când autoritățile ruse au încercat să cenzureze figuri ultranaționaliste. Bloggerii ruși au condamnat recent autoritățile ruse care l-au acuzat pe medicul militar rus pro-război Yuri Yevich că a discreditat armata rusă pentru că a oferit o evaluare negativă a stării medicinei de luptă ruse. Bloggeri l-au apărat pe Yevich și au criticat autoritățile ruse pentru că vizează pe cineva pe care îl considerau a fi un patriot rus. Indignarea față de arestarea lui Girkin și apărarea ulterioară a patriotismului său s-a limitat la membrii și susținătorii clubului relativ izolat și mic Angry Patriots, pe care Girkin l-a lansat în aprilie, prin contrast. [40] Cu toate acestea, criticii lui Girkin din spațiul informațional ultranaționalist rus nu au sărbătorit arestarea lui. Lipsa indignării larg răspândite în rândul bloggerilor sugerează că arestarea lui Girkin este puțin probabil să agite profund majoritatea comunității ultranaționaliste ruse și personalul militar rus, contrar unor rapoarte occidentale. Răspunsul cald al bloggerilor ruși cu privire la arestarea lui Girkin și sprijinul continuu al bloggerilor afiliați lui Wagner pentru Prigojin după rebeliunea Wagner indică probabil o fragmentare din ce în ce mai mare în cadrul comunității ultranaționaliste ruse de-a lungul afilierii fracționale și diferențe ideologice semnificative cu privire la abordarea Rusiei față de războiul din Ucraina.

UPDATE 04.12 Arestarea lui Girkin nu este probabil un indicator al unui efort mai amplu de cenzură a comunității ultranaționaliste ruse, ci mai degrabă o încercare de a exciza un anumit segment al comunității care este ostil din punct de vedere vocal Kremlinului. Surse din interiorul Rusiei au susținut pe 22 iulie că deputatul Dumei ruse Oleg Matveychev a înaintat recent un raport către Administrația Prezidențială Rusă prin care propune recunoașterea lui Girkin ca agent străin în sprijinul unui efort general de a încuraja autocenzura în rândul patrioților jingoști care critică conducerea rusă. ISW nu poate verifica aceste afirmații, deși sugerează că Kremlinul ar fi fost în discuții active despre cum ar putea reduce la tăcere secțiunea comunității ultranaționaliste pe care o reprezintă Girkin. Putin a căutat în mod obișnuit să mențină relații cu bloggeri selecționați în încercarea de a-și valorifica conexiunile cu comunitatea ultranaționalistă rusă mai largă, iar arestarea lui Girkin nu prefigurează, probabil, un efort al Kremlinului de a inversa cursul în a curta comunitatea de blogger ultranaționaliști din ce în ce mai proeminentă. Arestarea lui Girkin sugerează că Kremlinul îi consideră pe cei ale căror critici depășesc anumite granițe nu în totalitate clare ca pe o amenințare, în special după rebeliunea Grupului Wagner care a avut ca scop înlocuirea conducerii militare a Rusiei.

UPDATE 04.00 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna fără a avansa pe 22 iulie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut că forțele ucrainene au contraatacat fără succes în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Petropavlivka (7km-est de Kupiansk). Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au lansat șapte atacuri fără succes în apropiere de Karmazynivka (12 km sud-vest de Svatove), Novovodyane (15 km sud-vest de Svatove), Kreminna și Dibrova (6 km sud-vest de Kreminna). Ministerul rus al Apărării a mai susținut că forțele ucrainene au lansat atacuri fără succes în apropiere de Bilohorivka (12 km sud de Kreminna), Spirne (25 km sud de Kreminna) și Berestove (30 km sud de Kreminna) din regiunea Donețk.

image

UPDATE 03.49 Surse ruse au susținut că forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive în zona Kupiansk și au avansat în zonă pe 22 iulie. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat un atac în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), iar un agregator de știri rus a susținut că forțele ruse au avansat în apropierea așezării pe 21 iulie, după ce au câștigat stația de cale ferată Movchanove la nord. Un blogger rus a postat filmări pe 22 iulie susținând că arată elemente ale Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) ruse care operează într-o zonă nespecificată în direcția Lyman.

UPDATE 03.21 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă la nord și la sud de Bakhmut fără a avansa pe 22 iulie. Ministerul rus al Apărării a susținut că elementele ruse ale Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile ucrainene în apropiere de Klișchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Zaitseve (20 km sud de Bakhmut). bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au respins un atac blindat ucrainean în apropiere de Berkhivka (4 km nord de Bakhmut) și un asalt de dimensiunea unei companii ucrainene în apropiere de Klișchiivka. Statul Major ucrainean nu și-a publicat actualizarea de rutină cu privire la operațiunile de contraofensivă ucrainene din zona Bakhmut pe 22 iulie.

image

UPDATE 03.08 Forțele ruse au continuat contraatacuri în zona Bakhmut, dar nu au înregistrat niciun câștig confirmat pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în apropiere de Hryhorivka (9 km nord-vest de Bakhmut), Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că elementele aeropurtate rusești (VDV) și Spetsnaz au contraatacat fără succes lângă Orikhovo-Vasylivka (la 11 km nord-vest de Bakhmut) pentru a recâștiga pozițiile pierdute anterior în apropierea autostrăzii E-40 (Bakhmut la Slovyansk) și în apropiere de Andrihovo-Vasylivka (10 km sud-vest). ISW a observat elemente ale Diviziei 98 VDV care operează pe flancul nordic al lui Bakhmut, elemente ale Brigăzii 346 Spetsnaz (Directia Generală a Statului Major al Rusiei [GRU]) care operează pe flancul sudic al lui Bakhmut și elemente ale Diviziei 106 VDV care operează pe ambele flancuri.

UPDATE 02.52 Forțele ruse au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 22 iulie și nu au înregistrat câștiguri confirmate. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Avdiivka, Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka), Krasnohorivka (22 km sud-vest de Avdiivka), Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka) și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut, de asemenea, că forțele ruse au efectuat un atac la sol fără succes lângă Nevelske (13 km sud-vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Sud a Rusiei, Vadim Astafyev, a susținut că elementele ruse ale Grupării de Forțe de Sud au respins atacurile la sol ucrainene într-o zonă nespecificată de-a lungul frontului orașului Avdiivka-Donețk pe 22 iulie.

image

UPDATE 02.37 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul zonei de frontieră de vest Donețk-estul Regiunii Zaporijia fără a avansa pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Berdiansk (zona Zaporijia-Oblastul Donețk). Ministerul rus al Apărăriia susținut că forțele ucrainene au lansat trei atacuri fără succes în apropiere de Urojaine (9 km sud de Velyka Novosilka) și Pryyutne (14 km sud-vest de Velyka Novosilka). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene în grupuri mici, manevrabile, cu vehicule blindate, au atacat lângă Urojaine, dar nu au avansat. Bloggerul a mai susținut că forțele ucrainene au atacat periferia Staromayorske (9 km sud de Velyka Novosilka), dar s-au retras. Imaginile geolocalizate publicate pe 21 iulie arată forțe ucrainene atacând la nord de Staromayorske. Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Urojaine și Staromayorske.

UPDATE 02.25 Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul zonei de frontieră de vest Donețk-estul regiunii Zaporijia și nu au făcut niciun avans confirmat pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Blahodatne (5 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au contraatacat fără succes lângă Pryyutne.

image

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în vestul Oblast Zaporijia fără a avansa pe 22 iulie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcția Melitopol (vestul Oblast Zaporijia). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din Estul Rusiei, Oleg Cehov, și câțiva bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Robotyne (12 km sud de Orikhiv). Un blogger afiliat la Kremlin a susținut că forțele ucrainene cu vehicule blindate au efectuat trei atacuri asupra Robotyne.

image
image

UPDATE 02.05 Membrii proeminenți ai Consiliului Federației Ruse s-au opus unui proiect de lege care vizează creșterea limitei superioare de vârstă pentru conscripție, menținând în același timp limita inferioară de 18 ani. Șeful Comitetului de Apărare al Dumei, Andrey Kartapolov, a anunțat pe 21 iulie că un nou amendament va crește limita superioară a intervalului de vârstă de conscripție de la 27 de ani la 30 de ani în primăvara anului 2024, dar nu va schimba limita inferioarăde înrolare. Șeful Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației, Viktor Bondarev, a susținut pe 22 iulie că, în Comitetul de Apărare și Securitate al Federației nu a fost primit amendamentul pentru a crește limita superioară de vârstăși nu s-a discutat modificarea.

UPDATE 01.56 Forțele ruse continuă să forțeze muncitorii străini să se alăture armatei ruse. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au confiscat pașapoartele cetățenilor uzbeci care au ajuns în Mariupolul ocupat pentru lucrări de construcție și i-au obligat să se alăture forțelor ruse la Horlivka, regiunea Donețk, ca „voluntari”. ISW a raportat anterior despre forțele ruse care recrutează forțat și constrâng cetățenii din Asia Centrală să se alăture armatei ruse.

UPDATE 01.39 Probabil că Ministerul Apărării Rusiei pune accentul pe rotațiile trupelor rusești pentru a atenua nemulțumirea soldaților ruși și a bloggerilor în urma plângerilor fostului comandant al Armatei a 58-a Arme Întrunite, generalul-maior Ivan Popov, cu privire la lipsa rotațiilor. Ministerul rus al Apărării a postat imagini pe 22 iulie arătând personal din Districtul Militar de Sud care efectuează exerciții de antrenament de luptă după un „repaus planificat”. Bloggerii ruși au criticat în mod continuu lipsa de rotații de la demiterea lui Popov, un proeminent blogger dând vina pe lipsa rotațiilor pentru incapacitatea forțelor ruse de a recuceri pozițiile pierdute în jurul Bakhmut și în regiunea Zaporijia.

UPDATE 01.22 Autoritățile de ocupație ruse continuă să mute copiii ucraineni din Ucraina ocupată în Rusia. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 22 iulie că autoritățile ruse de ocupație au trimis 100 de copii din Kalanchak, regiunea Herson, la un sanatoriu din Saransk, Republica Mordovia, pentru a participa la evenimente culturale și educaționale rusești.

UPDATE 01.07 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de a-i constrânge pe ucrainenii din zonele ocupate să se alăture armatei ruse. Șeful ucrainean al regiunii Lugansk, Artem Lysohor, a raportat că oficialii ruși de la punctele de control din Novopskov, regiunea Lugansk emit somații militare bărbaților care încearcă să treacă, invocând necesitatea numărării populației masculine înainte de alegerile regionale din 10 septembrie.

UPDATE 00.44 Amprenta grupului Wagner în Belarus este probabil în creștere. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 22 iulie că aproximativ 50 de membri ai personalului Wagner se află în Sosnovy, Belarus, (presumabil Sosnovy din raionul Asipovichy imediat adiacent cunoscutului lagăr Wagner din Tsel și nu întrunul dintre cele două sate numite Sosnovy din Gomel Oblast). Centrul a raportat, de asemenea, că o tabără pentru aproximativ 300 de angajați Wagner a apărut la poligonul de antrenament Domanovo din raionul Ivatsevitsky, regiunea Brest, și că până la 30 de instructori Wagner antrenează forțele belaruse în Belarus la poligonul de antrenament Asipovichy din regiunea Mogilev, poligonul de antrenament Gojsky și Brest Oblast din Grorounded.

image

UPDATE 00.28 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a înființat o nouă filială Concord Management and Consulting LLC în Belarus. Surse legate de Wagner au postat imagini ale unui presupus document pentru înregistrarea unei noi companii Concord, din 22 iulie 2023. Documentul afișează un număr de telefon cu un cod de zonă St. Peterburg și afirmă că firma va fi situată în Tsel, raionul Asipovichy, regiunea Mogilev – aceeași locație cu câmpul principal Wagner din Belars. Radio Europa Liberă / Radio Liberty a raportat că Registrul Unificat de Stat al Entităților Juridice al Ministerului Justiției din Belarus deține înregistrări care indică faptul că Prigojin a înregistrat noul Concord LLC pe 19 iulie sub firma Concord LLC originală a lui Prigojin, înregistrată în Rusia, pe care Prigojin o deține în continuare. [83] Nu este clar de ce statul rus nu a naționalizat încă compania Concord, înregistrată în Rusia, dacă raportul Radio Free Europe / Radio Liberty este corect.

UPDATE 00.15.CNN a relatat pe 21 iulie că înalți oficiali ai Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA) „nu au niciun motiv să se îndoiască” de afirmația președintelui rus Vladimir Putin din 16 iunie că Rusia a mutat un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus. CNN a raportat că oficialii DIA au spus că nu au niciun motiv să se îndoiască că forțele ruse „au avut un oarecare succes” în transferul de arme în Belarus. CNN a mai raportat că purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a spus că SUA „nu au văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”. Președintele belarus Alexandru Lukașenko a anunțat pe 27 iunie că Belarus a primit un număr nespecificat de arme nucleare rusești la o dată anterioară. ISW continuă să evalueze că Putin este extrem de puțin probabil să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte. Ministerul Apărării din Belarus a raportat că ofițerii ruși au supravegheat exercițiile medicale tactice pentru trupele bieloruse nespecificate la poligonul de antrenament Gojsky din regiunea Grodno pe 22 iulie.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rușii au distrus Catedrala Schimbarea la Față din Odesa. Jumătate din catedrală a rămas fără acoperiș. În noaptea de 23 iulie, rușii au lovit centrul Odessei . Au fost avariate clădiri de locuințe, obiecte de infrastructură civilă, iar Catedrala Mântuitorului și Schimbarea la Față a fost distrusă. Acest lucru a fost raportat de Consiliul Municipiului Odesa pe canalul său de Telegram . În urma atacului, altarele ortodoxe au fost și ele avariate: Icoana Kasperov a Maicii Domnului, care este patrona Odessei, a fost recuperată de sub dărâmături. "Distrugerea a fost colosală, a lovit partea dreaptă și a pătruns până la subsol. Jumătate din catedrală a rămas fără acoperiș. Pilonii centrali și fundația au fost deteriorate. Toate ferestrele și stucurile au fost atinse. A fost un incendiu, partea în care icoanele și lumânările sunt vândute în biserică a luat foc", a declarat Arhidiaconul Andric. Catedrala Schimbarea la Față este cea mai mare biserică ortodoxă din Odesa. A fost pusă în funcțiune în 1794 și sfințită în 1808. În 1936, catedrala a fost distrusă de puterea sovietică. A fost restaurată în 2005. Catedrala are statutul de Monument al patrimoniului cultural al Ucrainei. În 2023, a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

image

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat